Kategorie: Wszystkie | obiady
RSS
sobota, 18 czerwca 2011
Placki a`la granatowa krew ziemniaczane

 

 

Przepis zagarnięty z powiesci kryminalnej(podobno można spróbować u Czarnego Tadka)

Nie podam proporcjii,bo robiłam na oko.

Ziemniaki, całe jajko,kawałek świeżego imbiru,cebula,cukinia, przyprawa Garam Masala, sól,pieprz.


Ziemniaki,  cukinię,  imbir, cebulę  zetrzeć  na  tarce, wbić  całe jajko,dodać przyprawy, usmażyć na złoty kolor.  Próbowałam  dzisiaj  w  domu  wyszły fajne  ale  zamiast  przyprawy  Garam masala  dodam  następnym  razem gałkę  muszkatałową(może poprostu dałam za dużo przyprawyGM)

Dodałam  odrobinę  mąki  żeby  się  nie  rozpadały.

 

Kaczka na czerwonej kapuscie i tiramisu na deser

Dziś na jutro.

Jutro wpadają znajomi na obiad. A żeby było  smacznie  w  roli głownej wystąpi  kaczka(nie co prawda cała w buraczkach):)  ale  na  czerwonej kapuście  z  sosem  z  kumkwatu, a  na  deser  włoskie  Tiramisu  z Amaretto.


Kaczka:

Koniecznie  zamarynowana (nie podam przepisu na marynate top secret) wtedy  jest  smaczna  i  krucha.  Należy  wziąść  tyle  piersi  z  kaczki  ile jest  osób.  Kaczkę  wrzucić  na  bardzo  gorącą  patelnie   na  2min  z każdej  strony, a  następnie  przenieść  na  blaszkę  i  włożyć  do  pieca  na 5min.(czas pieczenia zależy od tego jaka gruba jest piers i jak wypieczoną lubimy).


Czerwona kapusta:

Kapustę  cienko  poszatkować.  Cebulę (2szt )pokroić  w  drobną kostkę.  Jabłka 2 szt obrać  ze  skórki  i  pokroić  w  kostkę,  garść  rodzynek, dodać  do  kapusty  wszystko  razem  i  podlać  szklanką  wina  czerwonego  przykryć  i  gotować  na  małym  ogniu 2h.(doprawic solą i pieprzem) 

Jak  kapusta  będzie  gotowa (bedzie miekka ale nie papka)  to  wyłożyć  na środek  tależa  nie  za dużo  na  to  położyć  pokrojoną  wzdłuż  pierś  z kaczki.

Można  jako  dodatek  skrobiowy  podać  odzielnie  gotowane  młode ziemniaczki  z  masłem  i  koperkiem,  lub  pieczone  z  tymienkiem.


Sos z kumkwatu:

Puszka  koncentratu  soku  z  kumkwatu(tu nie ma świeżych) przelać  do garnka  w  zależności  jak  mocno  skoncentrowany  to  można  rozrzedzić wodą  lub  winem( nie za bardzo), można  wcisnąć  też  1  pomarańczę żeby  były  cząstki  owoców  wtedy  nie  będzie  taki  plastikowy:) i zaciągnąć  lekko  zasmażką  na  maśle  będzie  wtedy  aksamitny.


Tiramisu:

Paczka  biszkoptów,  serek  mascarpone 2szt po 250gr,  2całe jajka,  2 małe espresso,  50gr likieru Amaretto,  4łyżki cukru

Białko  odzielić  od  żółtka,  ubić  na  sztywną  pianę,   żółtka  utrzeć  z cukrem  na  biało,  espresso  zmieszać  z  amaretto,  serek  wymieszać  z żółtkami  i  delikatnie  wmieszać  pianę.  Biszkopty  delikatnie  zamaczać  w kawie  i  układać  do  pucharków  na  to  solidna  łyżka  masy  serowej posypać  kakao  i  znowu  namoczone  biszkopty  i  masa  posypać  kakao wstawić  do  lodówki  na  3h.


czwartek, 02 czerwca 2011
Ogórki małosolne

Takie własnie lubie najbardziej. A oto mega łatwy przepis:);

1,5 kg ogórków im mniejsze tym lepsze

-2l h2o

-2łyżki stołowe soli

-opakowanie  przyprawy do ogórków(nie zawsze sie trafi swieży chrzan i koper) całe

Wodę zagotować, dodać sól, wsypać przyprawę do ogórków,wystudzić.

Ogórki ułożyć w słoiku lub naczyniu glinianym,zalać zalewą i zostawić na 3 dni. Zjeść:) najlepiej z pajdą chleba ze smalcem i setą czystej.



sobota, 14 maja 2011
SERNIK Z CZEKOLADOWYM CIASTEM

Weekend  się zaczą.

Coś  do  kawki  by  się  przydało  podło  na  sernik  bo  miałm  w  lodówce ser.

Prosty przepis:

SER:

-500gr sera

-5jajek

-cukier waniliowy

-180gr masła(stopionego)

-skórka z pomarańczy lub rodzynki

Ciasto:

-2szkl mąki pszennej

-2 jajka

-3/4szkl cukru

-2łyżki kakao

-20dag masła (miękkiego)


Sposób przyrządznia:

Szybko  zagnieść  ciasto.  Podzielić  na  pół  i  włożyć  do  zamrażalnika  na 1h.

W  tym  czasie  ubić  mikserem  ser, żółtka, masło, cukier.  Białka  ubić osobno   i  delikatnie  wymieszać.  Ciasto  zetrzeć  na  tarce  jarzynowej   na  tortownice(25F)  na  to  wylać  masę  serową  i  na  nią  ponownie zetrzeć  kolejny  kawałek  ciasta.  Włożyć  do  nagrzanego  piekarnika 180*C  i  piec 70-80min. Ciasto  wyrasta  ponad  formę  ale   nie wylewa się  pęka  przez  środek  ale  zostaje  wilgotne i puszyste.  Idealne do mocnego espresso.:)


środa, 04 maja 2011
Boeuf Bourguignon wg przepisu Julie Child

Dziś  wielki  dzień  zmierzę  się  z  przepisem  Juliie  Child  na  gulasz  po Burgundzku.

Oto potrzebne składniki:

-1,5 kg wołowiny(ładnej bez tłuszczu )pokrojonej w dużą kostkę

-1 pokrojona marchewka

-1 pokrojona cebula

- łyżeczka soli

- łyżka mąki pszennej

- pieprz

- 250ml młodego wina czerwonego (obojetnie)

- 500ml bulionu wołowego (może być z kostki)

- łyżka koncentratu pomidorowego

- 2 ząbki czosnku

- łyżka posiekanego tymianku

- liść laurowy,kawałki zarumionego boczku

- 500gr pieczarek lub innych grzybów

Mięso przełóż na ręcznik papierowy lub szmatek i odsącz nadmiar soków,musi być suche bo inaczej się nie zrumieni na patelni.

Następnie  na  rozgrzaną  patelnię  wlać  olej  i  smarzyć  kawałki  mięsa  na  patelni,  wkładając  nie  za  dużo,  ma  być  sporo  wolnego  miejsca.  Podsmażone  mięso  przełożyć  do  garnka(casserole), na  tym  samym oleju  podsmażyć  cebulę  i  marchewkę,  mają  być  szkliste.  Przełożyć  do  garnka  z  mięsem,  posolić,  popieprzyć,  posypać  maką  i  wymieszać. Mąka  ma  dokładnie  obkleić  mięso,  zagęści  nam  sos,  podgotować 4 min żeby  się  mąka  zagotowała.  Następnie  wlać  wino  odparować  alkohol, dodać  bulion,   liść  laurowy,  czosnek,  tymianek, koncentrat pomidorowy, boczek, pieczarki(przesmażone)  zagotować.

I  teraz  jeżeli  chcecie  możecie  przykryć  garnek  i  wstawić  do piekarnika  na  środkową  półkę  i  na  wolnym  ogniu  gotować 3h(325*F,mark2). 

Albo  jeżeli   robicie  to  na  kuchence  poprostu  przykryć  i  zmniejszyć gas  i  gotować  3-4  godziny  na  naprawdę   małym  ogniu.

Po  wyjęciu  mięso  powinno  zachować  kształt  i  samo  rozpadać  się  w ustach.

Ja  podaję  z  kaszą  gryczaną,  ale  można  też  z  ciabattą  lub  bagietką.

BON APPETIT:)


sobota, 30 kwietnia 2011
Beza odsłona 2

 Po raz kolejny mierzę się z bezą. Poprzedni raz owszem fajna była ale jakos nie po mojemu, postanowiłam troszke zmodyfikować przepis.

-3 białka 

-175gr cukru miałkiego białego

-1 łyżeczka octu

-1 łyżeczka mąki ziemniaczaniej

Białka ubijać z powoli dodawanym cukrem,aż masa bedzie lśniąca,pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną,dalej ubijać chwilkę.

Do rozgrzanego piekarnika w temp 90C* suszyć 2h(sprawdzać patyczkiem po wyjęciu musi być suchy).

Ja do tej bezy zrobiłam mus czekoladowy bo zostały mi  żółtka,a nie chciałam wyrzucać.

MUS:

-żółtka

-80gr czekolady (może być mix mleczna,gorzka)

-25gr cukru

-25ml H2O

- 150ml śmietana kremówka

Z H2O i cukru ugotować lekki syrop,pilnować żeby nie był za gorący max120c. żółtka ubijać dodać powoli syrop cukrowy,czekoladę rozpuscić w kapieli wodnej,dodać do ubijanych żółtek,śmietanę ubić i też dodać do masy szybko wymieszać wstawic do lodówki.

Beze ubrać najwyżej godzinkę przed podaniem bo inaczej zabardzo zmięknie. 


poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Wielkanocna drożdzówka

Jak  Wielkanoc  to  zawsze  drożdzówka.


Po prostu zawsze musi być,a przepis jest prosty:

-mąka pszenna 3 szklanki

-cukier 1/2szklanki

-drożdze 1łyżka

-mleko 1szklanka

-jajka 5szt

margaryna 1/3 paczki

cukier waniliowy 2łyżeczki

tłuszcz do smarowania formy i cukier puder do posypania

do tego ciasta można zrobic kruszonke lub polac polewą lub lukrem.

mąkę przesiać.  w  podgrzanym  mleku  rozprowadzić  1/3  mąki  oraz drożdze,  wszystko  dobrze  wymieszać  i  zostawić  do  wyrośnięcia. Jajka  z  cukrem,  dodać  do  rozczynu  i  resztę  mąki  też, połączyć wszystkie  składniki. Pod  koniec  wyrabiania  dodać  rozpuszczoną margarynę i  dalej wyrabiać  aż  do  całkowitego  chłonięcia  tłuszczu. Ciasto  przykryć  ściereczką i  zostawić  do  wyrośniecia. Kiedy  podwoi objętość  włożyć  do  formy. Piec 190 -45min(trzeba sprawdzac patyczkiem po wyjęciu ma byc suchy)


wtorek, 05 kwietnia 2011
Kości

Wpadłam  tu  na  chwilkę  aby  podzielić  się  z  wami  nie  - super  newsem.

Chodzi  o  to  że  na  nowo  odkryłam  wędzone  kości  i  żeberka.  Są  w naszym  polskim  sklepie  po  2,49 E  za  kg!  Aż  nie  mogłam  uwieżyć;  nie żeby  same  gnaty  ale  mięska  było  galancie.  I  wpadłam  w  szał  robienia zup.  Cały  miesiąc  pichce  co  2 dni  zupki,  a  to  pomidorowa  z  burgulem  a to  szczawiowa,  ogorkowa ,  krupnik  i  jeszcze  kilka  już  nie  pamiętam,  no  poprostu  mega  smak.

Nie  wiem  jak  do  tej  pory  się  bez  nich  obchodziłam?  Ale  uwaga  muszą (te kosci) się  pogotować  z  1,5h  żeby  mięsko  odchodziło  od  kości,  i dopiero   potem  dodać  całą   resztę  składników  zupy.


środa, 16 lutego 2011
Walentynkowe menu:)

Poniedziałek  początek  tygodnia  do   tego  jeszcze  mam  wolne  i są walentynki. Postanowiłam  jakoś  produktywnie   wykorzystać  ten  dzień.

MENU

Sałatka z gruszką i owocami z miętowym dresingiem

*******************
Krewetki  królewskie  z  patelni  z  chilli, imbirem i kokosem
podane na kuskusie
*******************
Linonkowa  panna cotta z malinowym coulius

Składniki na sałatkę:

-sałata rzymska  1szt
-truskawki 1op
-kiwi
-avokado
-pęczek mięty

Dresing:
-sok z cytruny lub limonki
-sól, pieprz
-posiekana mięta
-ocet jabłkowy
Składniki  na  dresing  razem  wymieszać  jeżeli  bedzie  mało  płynu  dodać  odrobinę  octu  jabłkowego  lub  ewentualnie  wcisnąć  limonke.
Kiwi  i  avokado  obrać  gruszkę  zostawić  w  skórce.  Sałate umyć   osuszyć  porwać  na  mniejsze  ale  nie  zamałe  cześci. Wymieszac z dresingiem  owoce  na  sałacie  możemy  poukładać  albo  pokroic  na mniejsze  części  i  wymieszać  z  sałatą.
(do tej sałatki swietnie sprawdza sie grilowany kurczak,ser plesniak niebieski,krewetki,albo szynka parmeńska)
Składniki na główne:
-krewetki królewskie 16szt(po 8 na porcje)
-cebula czerwona 1szt
-łyżeczka posiekanego imbiru
-wyciśnięty czosnek 4ząbki
-olej do smażenia
-kuskus 1/2 szlanki
(skórka starta z limonki,drobno posiekana mięta łyżeczka wymieszać z kuskusem)
-pure cremed coconut(tłuszcz z kokosa) 2 łyżki(opcjonalnie)
Cebulę,  czosnek,  i  imbir  przesmażyć  na  patelni(nie spalic!)
wrzucić  krewetki  smażyć  aż  staną  się  różowe  nie  dłużej  bo  będą twarde! dodać kokos.  Kuskus  zlać  gorącą  wodą  1cm  nad  poziom  kuskusu  przykryć filią,  zostawić  na  15 min,  po  tym  czasie  przemieszać   widelcem  lub ręką  i  dodać   odrobinę   masła.
Usmażone  krewetki  położyć  na  kuskusie.

Deser:

-śmietana kremówka 250ml
-mleko 1/2 szklanki
-galaretka limonkowa 1op
-mrożone maliny 1op(500gr)
-cukier, rum
Śmietanę,  mleko,  cukier  i  galaretkę   podgrzać  w  rondelku  nie zagotować!
Maliny  z cukrem  zagotować i zblędować  ostudzić
Jeżeli  mleko  z  dodatkami  się  zważy  może  się  tak  stać  to  wystarczy  zblędować  nie wylewać! przelać  do  małych  fikusnych kieliszków, lub  kokilek  do  brule(inwencja własna). Wstawić  do  lodówki aż  stężeje,  ten  deser  najlepiej  robić  dzień  wcześniej.
Podawać wyjęty z "formy" i polać  malinowym  coulis udekorować listkiem mięty lub melisy(opcjonalnie).
BON APPETIT:)



poniedziałek, 06 grudnia 2010
ZABAJONE Z MALINAMI

Zaszalałam  i jeszcze  zabajone z malinami   zrobiłam:

żółtka które zostały z pawlowej 6szt

3/4szklanki cukru

5 łyżek alkoholu(jaki lubicie)

składniki   utrzepać   na  puszysto  rózga  i  polać   masą   maliny  włożyć  pod  gril i zapiec.  pyszne:)


 
1 , 2 , 3
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31